Bol

Kuća u kući

27 kolovoza 2021.

Napisao Matija Čaić

Šestero braće

Tijekom 19. stoljeća u gradu Bol na otoku Braču živjela je prilično brojna obitelj Vuković koja je, između ostalih članova, uključivala i šestero braće. Osim veličine u brojevima, obitelj su krasile i sposobnost te poduzetnost pa su tako tri brata bili svećenici, a druga trojica uspješni pomorski kapetani. Braća su posjedovala prilično veliki jedrenjak kojim su, također vrlo uspješno, trgovali Mediteranom i zaradili priličan imetak. Višak novaca su posuđivali sumještanima među kojima je bio i Marko, čovjek vrlo prijeke naravi zbog koje je i dobio nadimak Marko Sila.

Nevolje s Markom

Marko Sila je posjedovao priličan komad zemlje, a kako nije mogao vraćati dugove, prodavao je Vukovićima komad po komad sve dok mu nije ostao sao onaj na kojem se nalazila njegova kuća koja je tada već bila okružena zemljištem Vukovićevih.

Na jednom od svojih putovanja, tri brata kapetana (zbog prirode njihova poziva to nikako nisu mogli biti svećenici), su upoznali jednaki broj Španjolki koje su im bile toliko lijepe i egzotične da su se odmah odlučili vjenčati s njima i dovesti ih u Hrvatsku. Da bi imali gdje živjeti, odlučili su izgraditi veliku kuću na tri kata, na lokalnom dijalektu, paloc (palača). Nezgodno je bilo što je najpogodnije zemljište bilo upravo ono na kojem je još uvijek stajala kuća Marka Sile.

Marku su za kuću ponudili toliki novac da bi svatko iole normalne naravi pristao prodati, ali ne i Marko zvani Sila. Ne mogavši se dogovoriti s Markom, Vukovići su zatražili pomoć lokalnog načelnika Vužića. Uvijek neugodni Marko zaprijetio je načelniku smrću, a kad je vidio da je pretjerao i da bi mogao biti uhapšen, pobjegao je iz Bola u Dubrovačku republiku.

Gradnja počinje

Iskoristivši njegovu odsutnost, braća su započela graditi zidove oko Markove kuće s planom da ju kasnije sruše. Ta vijest je došla i do Sile, te se on krišom vratio s dvije bačve baruta koji je postavio u rupe pod zidove s namjerom da ih sruši. Tek što je htio barut pripaliti, pristigli su žandari pa je Marko morao opet bježati, a gradnja je mogla biti nastavljena.

croatia, travel, discover, tourism, adriatic, bol, brač, house
Kuća u kući. Bol na Braču.
Izvor: http://hotspots.net.hr

Zidovi za sva tri kata su bili podignuti i sve što je još trebalo biti napravljeno da mladenci mogu useliti su bili krov i pod. Po građu za njih šestero braće se uputilo u Veneciju. Na povratku ih je zadesila velika tragedija. Diglo se strašno nevrijeme i potopilo njihov jedrenjak ne ostavivši nikog živim.
S obzirom da nisu imali potomaka na taj način je ugasla loza Vukovićevih u Bolu na Braču.

Kraj

Nakon što se situacija smirirla, Marko Sila se vratio u svoju kuću u kojoj je živio do smrti. Pošto se nije ženio, koja bi ga i htjela onako prgavog, poslije njega je u kući živio njegov nećak, a danas je Kuća u kući zaštićeni spomenik kulture i još jedna lijepa priča o neistraženoj Hrvatskoj.

Izvor pozadinske slike: Wikimedia Commons Autor: Hedwig Storch

B.A.S.E. skokovi i balonom u središte zemlje

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se