Križnica

Jedini naseljeni riječni otok

16 ožujka 2023.

Napisao Matija Čaić

Da, Hrvatska je poznata po svojem moru i mnogobrojnim otocima kakve ima još jedino Grčka. Međutim, za ljubitelje ljetovanja na izoliranim mjestima postoji nešto takvo i u kopnenom dijelu Hrvatske. Blizu mjesta Pitomača, na samoj granici s Mađarskom, na rijeci Dravi, smjestila se Križnica. Jedini hrvatski naseljeni riječni otok.

Drava

Drava je pogranična rijeka između Hrvatske i Mađarske. S obzirom da teče nizinskim područjem, Drava stvara mnoštvo rukavaca i meandara. To je posebno izraženo baš na području naselja Križnica gdje zbog toga dolazi do zanimljivog fenomena da se Drava ulijeva sama u sebe.

Križnica

Tako je nastao otok Križnica.

Površina mu je oko 5 km2. Do njega se može doći ili skelom koja prevozi i automobile, ili visećim pješačkim mostom dugim 250 metara koji sam po sebi predstavlja atrakciju i avanturu.

Samo naselje ima 128 stanovnika.

Za turiste je uređena plaža sa popratnim sadržajima na južnom dijelu otoka, a tu su i dva restorana za smještraj i okrijepu.

Tipično za rijeku koja meandrira, Križnica ima oblik cvijeta sa 5 latica, a da čudnovatim stvarima tu ne bude kraj, Drava se pobrinula da i unutar otoka stvori još jedan, Širinski otok.

Kameni muzej

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se