Bijele stijene

Kameni muzej

4 svibnja 2023.

Napisao Matija Čaić

U sklopu planinaskog lanca Velika kapela, nalazi se područje izuzetne ljepote, gotovo netaknuto ljudskom rukom. To je skupina najrazličitijih krških oblika izuzetno bijele boje pod jednostavnim nazivom, Bijele stijene.

Bijele stijene

Ovaj strogi prirodni rezervat se sastoji od dva niza grebena međusobno povezanim prijevojem Boce. Na ovom području se priroda poigrala različitim oblicima, od 50 metara visokih stijena preko ponora sa vječnim snijegom, stupova, amfiteatara, kapelica i mnogo toga drugoga. Sve to čini pravi muzej krških oblika od kojih dobar dio još nije ni istražen.

Sami vrh Bijelih stijena je jedinstvena kamena gromada na visini od 1335 metara. Do njega je uspon nešto zahtjevniji pa je potrebno koristiti klinove i sajle, ali se isplati. Sa vrha puca predivan pogled na okolno područje uključujući i planine Bjelolasicu i Klek.

Od značajnijih oblika na bijelim stijenama, izdvajaju se Prsti, Slonova brada, i Kapelica.

Prsti su 5 okomitih stupova poredanih jedan do drugoga i visoki dvadesetak metara. Slonova brada je velika trokutasta stijena uglavljena u prolaz koji vodi u Kapelicu. Kapelica je dolina okružena stijenama koje čine pravi amfiteatar. Na dnu doline je udubina u stijeni sa oltarem i križem.

Na samom ulazu u rezervat se nalazi plainarsko sklonište otvoreno cijele godine, a desetak metara dalje i planinarski dom.

Otkud rijeka teče

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se