Pula

Hrvatski koloseum

4 svibnja 2023.

Napisao Matija Čaić

Rimljani su imali lijepu naviku da stalno nešto grade. Tako su gradili ceste, infrastrukturu, spomenike i monumentalne građevine poput amfiteatara. Najbolje sačuvan i jedan od najvećih je onaj u Puli.

Pulska arena

Pulska arena je rimski amfiteatar kakve su rimljani gradili da bi mogli uživati u gladijatorskim borbama. Izgrađena je negdje između 27. godine pr. n. e. I 68. godine. Pretpostavlja se da je u početku bila drvena da bi s vremenom bila modernizirana u današnji oblik izgrađen od vapnenca.

Ova arena je jedini rimski amfiteatar u svijetu koji još uvijek ima sačuvane sve četiri strane, a po veličini je 6. Visina joj je 32,45 metara, elipsastog je oblika tako da joj duža os iznosi 132,45, a kraća 105,1 metar. Kapacitet joj je bio 23 000 sjedećih mjesta koja su se mogla natkriti platnenim jedrima.

Ispod arene se nalazi niz prostorija i hodnika za gladijatore i životinje koji su pred gledatelje ulazili kroz 15 vratiju. Četiri tornja arene su imali po dvije cisterne s mirišljavom vodom i crpke koje su tu vodu mogle raspršiti po posjetiteljima.

Arena nakon Rima

U srednjem vijeku, malteški vitezovi su u njoj organizirali turnire. Često je služila kao izvor lijepo obrađenog kamena za građenje, a čak je postojao i plan mletačkih vlasti da se arena rastavi i ponovo sastavi u Veneciji. Posljednji put kad je arena korištena kao kamenolom bio je kad se gradila pulska katedrala.

Osječka Tvrđa

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se