Karlovac

Dvorac Dubovac

3 svibnja 2023.

Napisao Matija Čaić

Ne tako poznat kao Karlovac, Dubovac je mnogo prije branio ovo područje od Turaka. Danas je omiljeno mjesto za boravak svih građana i njihovih gostiju, a Karlovac se na ovaj način ne može vidjeti niti sa jednog drugog mjesta.

Povijest

Dvorac Dubovac datira iz 13. stoljeća. Izgrađen je na brdu gdje su pronađeni ostaci naselja još iz brončanog doba.

U početku je bio obična drvena utvrda, ali je za vrijeme vladavine obitelji Frankopan pretvoren u pravi kameni dvorac izgrađen u renesansnom stilu sa gotičkim elementima.

Nepobjediv

Godinu prije početka izgradnje Karlovca, Turci su napali dvorac Dubovac. Već prije su ga Turci opsjedali, a te 1578. godine na sam Veliki petak su zapalili okolno naselje.

Više o Karlovcu: https://croatiaundiscovered.info/blog/utvrda/

Međutim ovoga puta su se namjerili ni na koga drugoga nego na samog zapovjednika Vojne krajine, 77 godina iskusnog Ivana Ferenberga veoma raspoloženog da im se osveti za palež. Ferenberg je hametice porazio Turke i kao trofej donio 900 turskih glava. Povjesničar Radoslav Lopašić navodi u svojoj knjizi „Karlovac – poviest i mjestopis grada i okolice“ da je tih 900 glava ugrađeno u temelje Karlovca kako bi utvrdu učinili posebno jakom i neuništivom.

Pozadinska slika: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stari_Grad_Dubovac_01013.JPG

Orlovo gnijezdo

Komentari
1

Tragična cesta - Croatia Undiscovered

[…] u najstarijem dijelu Karlovca, Dubovcu. Nakon strme uzbrdice dolazi do istoimenog dvorca. Iza Dubovca, Karolina prolazi kroz šumu dok ne dođe do sljedećeg dvorca […]

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se