Zagreb

Orlovo gnijezdo

16 ožujka 2023.

Napisao Matija Čaić

Iznad Berchtesgadena je Hitler imao svoje orlovo gnijezdo u vili Kehlsteinhaus. Na Medvednici iznad Zagreba je Ante Pavelić imao svoje u vili Rebar.

Orlovo gnijezdo

Kada je 1941. godine u okupiranoj Hrvatskoj oformljena nacistička marionetska država Nezavisna Država Hrvatska, za njenog poglavnika je izabran Ante Pavelić. Po uzoru na Hitlera, Pavelić je želio imati sigurno mjesto odakle će provoditi volju nacista i skloniti se u slučaju opasnosti. Izabrao je vilu Rebar izgrađenu 1932. godine na južnoj padini planine Medvednice.

Nakon što je uselio u vilu, Pavelić je napravio određene preinake. Izgradio je bunkere za obranu i tunele za bijeg. Tuneli su imali dva ulaza, jedan u prizemlju i jedan na katu, a izlazili su dalje u planini.

Vila je u svom punom sjaju bila vrlo lijepa. Nakon rata je u njoj bio planinarski dom, a kasnije i restoran. Upravo u to vrijeme je izbio požar koji je navodno podmetnuo nezadovoljni zaposlenik restorana. Drveni dio vile je potpuno izgorio i više nije obnovljen tako da je ostalo sačuvano samo kameno prizemlje.

U zlatno doba elektronske glazbe sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, u tunelima ispod vile su se održavali rave partyji.

N. K. Dinamo i vila Rebar

Ova vila je označila i kraj karijere vrhunskog nogometaša Stjepana Lamze, člana zlatne generacije nogometnog kluba Dinamo.

1967. godine u polufinalnoj utakmici Kupa velesajamskih gradova, preteče kupa UEFA-e, Dinamo je svladao Eintracht 4 – 0. Proslava pobjede se održala u vili Rebar. Stjepan Lamza je nakon par litara ruma bio toliko pijan da su ga suigrači odlučili zaključati u sobu kako bi se odmorio. Lamza je pokušao pobjeći iz sobe preko balkona ali je pao i nepovratno oštetio centar za ravnotežu u mozgu. Nakon te nesreće više se nikad nije vratio u pravu formu.

Dinamo je nakon toga u finalu svladao Leeds i osvojio kup.

Jedini naseljeni riječni otok

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se