Kutjevo

Vino, žena i… podrum

5 kolovoza 2022.

Napisao Matija Čaić

Kutjevo je gradić smješten na južnim obroncima slavonske planine Papuk. Stisnuo se između dva brijega koji kao da mu nisu dali da se proširi pa je do danas ostao među najmanjim gradovima u Hrvatskoj sa svega malo više od 6 000 stanovnika. Od takvog položaja u „kutu“ mu i potječe ime Kutjevo.

Kutjevačka vinska tradicija

Zahvaljujući svojem položaju i orijentaciji prema jugu, a ponajviše plodnoj slavonskoj zemlji, kutjevačko područje je postalo najveći hrvatski proizvođač vina. Samo tvrtka koja je vlasnik dvorca Kutjevo i njegovih podruma, proizvodi 5 – 6 miliona litara godišnje, ponajviše Kutjevačke graševine koju izvozi na sve kontinente osim Antarktika. Očito je tamo toliko hladno da je potrebno ipak nešto žešće od vina.

Inače kutjevačka vinska tradicija datira još iz 1232. godine kad su misionari cistercitskog reda došli ovdje i izgradili opatiju s vinskim podrumima. U međuvremenu je opatija srušena i iz nepoznatog razloga napuštena, a na njenome mjestu je 1735. godine izgrađen dvorac, iako se njeni ostaci i dalje mogu vidjeti kao dio dvorca.

croatia, travel, tourism, vine, kutjevo, slavonija, castle, baron, empress
Dvorac Kutjevo. Autor: Wikimedia Commons, Dalibor Ribičić

Osim podruma, dio tog kompleksa je i veliko četverokutno dvorište i crkva tako da posjetioc ima što za obilaziti.

Barun i carica

Franjo Trenk je bio austrijski barun, vojnik i generalno osebujan lik koji je volio Hrvatsku i ovaj kraj oko Požege pošto se tu školovao i proživio dobar dio svog života. Često je za sebe govorio: „Ich bin Slawoner.“ ili na hrvatskom: „Ja sam Slavonac.“

Jednom prilikom 1741. godine austrijska carica Marija Terezija, jednako poznata po svojim reformama kojima je unaprijedila monarhiju kao i po nezasitnom libidu, putovala je iz Beča za Osijek te se, čuvši da on ima veliki podrum odličnog vina, odlučila pozvati u goste kod svog prijatelja Trenka.

Caričina prva dužnost je da pazi na kvalitetu carstva, pa tako i vina koje se proizvodi u njemu, te je dopustila barunu da ju provede kroz podrume i ponudi joj da kuša tu odličnu graševinu, iliti rizling.

Carica nije znala, ili je znala i predobro, da kutjevačka vina imaju snažno afrodizijačko svojstvo.

Krenuvši isprobavati jednu po jednu bačvu, a bačava je bilo puno, zgodilo se da su barun i carica u jednom trenutku otpravili sluge, rekli im da ih ostave na miru i zaključali se u podrum. Srećom da su Austrijanci pedantni ljudi koji vole voditi statistiku i kompletnu dokumentaciju o svemu. Tako su i njih dvoje svaki puta kad bi se bacili jedno na drugo pokušavajući ugasiti strast potpaljenu vinom, ucrtali crticu na zid podruma.

Sedam dana su bili zatvoreni tek povremeno otvarajući vrata da im sluge donesu hranu i poslastice. Izašli su vjerojatno samo zato što se temperatura u podrumu digla daleko iznad optimalne pa bi propalo vino da su ostali još malo duže, što dakako nisu mogli dopustiti.

Kao trajni pečat ljubavnog maratona ostalo je sedamdeset crtica urezanih u zid i otisak caričine plemenite stražnjice udubljen u kameni stol koji se od topline počeo rastapati.

Da barunu ne bi slučajno palo na pamet da traži uzvrat, carica je brže – bolje skupila sluge, ukrcala se u kočiju i bez pozdrava nastavila put prema Osijeku.

Podrum danas

Ne znam je li danas u turističkoj ponudi Kutjeva ponavljanje pothvata iz 1741., sigurno je ipak da su podrumi sa svojim tajnama još tamo, a vino još bolje i raznovrsnije. Onaj tko želi okušati sreću može postaviti dlanove na mjesto gdje je carica otopila kamenu ploču i zaželjeti ljubavnu želju koja će mu se kad-tad ostvariti.

Oni koji su zadovoljni svojim ljubavnim životom mogu istraživati mračne i paučinom prekrivene kutke u potrazi za savršenom bocom vina ili ga kušati direktno iz hrastovih bačava od kojih je najveća bačva načinjena od hrasta kitnjaka zapremine 53 520 litara.

Bačvu su izradili posebni majstori stolari, a sklopljena je na licu mjesta pošto zbog svoje veličine nije mogla proći kroz vrata podruma. Ukrašena je rezbarijama koje pokazuju detalje iz rada u vinogradu, a zaštićena je i impregnirana lanenim uljem.

Vinski podrum zajedno sa kompleksom palače iznad njega je definitivno nešto što valja obići ako vas put nanese blizu Kutjeva, a nakon što popijete par čaša omiljenog pića možete se opustiti šetnjom po zelenim brdima i šumama Parka prirode Papuk.

Pozadinska slika: Wikimedia Commons, Donatus Darko Tepert

Titanik Jadrana

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se