Molat

Titanik Jadrana

6 prosinca 2021.

Napisao Matija Čaić

Klasa Tegetthoff

Već samim svojim imenima bojni brodovi klase Tegetthoff izazivaju poštovanje:

Viribus Unitis (Ujedinjenom silom)

Prinz Eugen (dobio ime po Eugenu Savojskom koji se smatra najvećim vojskovođom svog vremena. Nakon njegovih pobjeda, Osmansko carstvo je prestalo sa osvajanjima u Europi.)

Tegetthoff (najveći austrijski admiral)

Szent Istvan (Sveti Stjepan, prvi mađarski kršćanski kralj. Proglašen svetim 1083. godine)

Također, sa istisninom od 20 000 tona, to su bili najveći bojni brodovi ikad izgrađeni u Austro – Ugarskoj monarhiji. Pripadali su bojnim brodovima tipa dreadnought što znači “neustrašivi”, a to ime su dobivali samo najveći brodovi svog vremena koji su bili opremljeni isključivo velikokalibarskim topovima i moćnim oklopom.

Izravan povod njihove izgradnje bila je gradnja talijanskog bojnog broda Dante Alighieri. Za svaki slučaj Austrijanci su ih izgradili četiri. Da se ne bi Dante šetao po Jadranu kao da mu je to ćaćino.

Ironično, Szent Istvan i Viribus Unitis potopili su upravo talijanski diverzanti, a niti jedan od tih četiriju kolosa nije vidio ozbiljniju bitku zbog blokade Otrantskih vrata.

SMS Szent Istvan

Szent Istvan je bio posljednji izgrađen i prvi potopljen od svoje četiriju braće i jedini koji je izgrađen u Hrvatskoj. Također, to je bio jedini bojni brod koji je pripadao Mađarskoj.

Kobilica mu je položena 1912. godine u Riječkom brodogradilištu Danubius (današnji 3. maj), a sama izgradnja je dovršena dvije godine kasnije u Puli.

Zamišljen je bio monumentalno. Osim već spomenute istisnine od 20 000 tona, dugačak je bio 153, širok 28, a gazio je 8,6 metara. Unatoč svojoj veličini postizao je za to vrijeme impresivnu brzinu od 20 čvorova.

Glavno naoružanje su mu bila četiri tornja sa po tri topa kalibra 30,5 cm. Pored njih je imao još 12 topova od 15 cm i 15 protuzračnih topova od 7 cm. Uza sve to imao je i četiri torpedne cijevi. Takvu vatrenu moć je čuvao oklop od 208 mm.

Loša strana kompletne klase Tegetthoff je bila loša konstrukcija. Szent Istvan je imao problema s kotlovima, što mu je na kraju i došlo glave, a postoje i indikacije da su prilikom granatiranja Ancone s nekih brodova počele ispadati zakovice koje su držale čelične ploče trupa.

Pad bez ispaljenog metka

Jadransko more je premalo lovište za takav ponos Austro – Ugarske mornarice, ali zbog savezničke blokade Otrantskih vrata, dreadnoughti su bili praktički zaključani u vlastitoj kući, tek povremeno bombardirajući talijansku obalu ili obavljajući dužnosti pratnje.

Admiralitet je odlučio tome stati na kraj pa su 8. lipnja Prinz Eugen i Viribus Unitis isplovili iz Pulske luke. Kad su Tegetthoff i Szent Istvan, s kapetanom Heinrichom Seitzom na komandnom mostu, trebali isploviti, došlo je do problema sa otvaranjem zaštitnih barikada na ulazu u luku, tako da su već u startu kasnili za ostatkom flote. Isplovili su tek 9. u noći. Da bi nadoknadili zaostatak, odlučili su povećati brzinu na 16 čvorova. Tu je na vidjelo izašao problem s kotlovima kod Szent Istvana jer su se pri toj brzini motori počeli pregrijavati. Smanjili su brzinu i nakon nekog vremena ju opet pokušali povećati. Kotlovi su i dalje loše radili pa je Szent Istvan počeo ispuštati gusti, crni dim koji ga je učinio vidljivim za neprijatelje mnogo milja uokolo.

Dva talijanska torpedna čamca MAS – 15 i MAS – 21 su bili u patroli i potrazi za flotom jer su znali da je isplovila. Upravo su se htjeli vratiti i izvijestiti da im je flota izmakla kad su malo prije zore 10. lipnja uočili crni dim iz Istvanova dimnjaka blizu otoka Premude u Zadarskom arhipelagu.

Svaki MAS je bio naoružan s dva torpeda, a kako su bili mali i okretni, lako su se i neprimjetno probili kroz zaštitu ostatka flote i približili bojnim brodovima na svega 300 metara. Svaki čamac je odabrao metu i lansirao torpeda. MAS – 21 je potpuno promašio Tegetthoff, ali je jedan njegov torpedo najvjerojatnije pogodio Istvana, dok je MAS – 15 s oba torpeda pogodio kotlovnicu dreadnoughta.

Torpedni čamac MAS

Flota je pomislila da su ih napale podmornice te su se brodovi raštrkali i počeli voziti cik – cak dok ne lociraju neprijatelja i unište ga. To je i zapečatilo sudbinu Szent Istvana. Iskoristivši konfuziju nastalu njihovim napadom, čamci su se povukli neprimijećeni.

Szent Istvan je odmah počeo primati puno vode s desne strane te su uključene crpke za njeno izbacivanje. Mornari koji su preživjeli u jednoj od kotlovnica ostali su zarobljeni u njoj, ali su i dalje revno i disciplinirano ložili vatru kako bi brod imao dovoljno energije za pogon i funkcioniranje.

Pošto se brod počeo naginjati na oštećenu desnu stranu, kapetan je prvo zapovijedio da se poplave komore na lijevoj strani kako bi ga uravnotežio. Kad ni to nije pomoglo, posada je sve topove okrenula ulijevo da spriječi prevrtanje.

U pomoć je pristigao i Tegetthoff uvjerivši se da je opasnost prošla, ali je bilo prekasno. Pokušaj tegljenja je propao jer je brod već bio pretežak zbog silne vode koju je nakupio, pokušaj nasukavanja na otok Molat također nije uspio jer su svi mornari u kotlovnicama već bili mrtvi pa brod nije imao pogona.

Kapetan je dao zapovijed za napuštanje broda i Szent Istvan se konačno izvrnuo i nestao pod površinom oko 6 sati ujutro povukavši za sobom tijela 89 mornara koji su poginuli u strojarnicama pokušavajući ga spasiti.

S obzirom da je ova operacija trebala biti velika pobjeda Austrijske mornarice, u nju je bila uključena i snimateljska ekipa koja je sa Tegetthoffa snimila i dokumentirala potonuće Szent Istvana. To je prvi dokumentarni film takve vrste ikad snimljen.

Olupina

Danas Szent Istvan leži preokrenut na dnu Jadrana sa topovima i dalje okrenutim ulijevo. Njegova olupina je najveća na Jadranu i zaštićena te je zabranjeno bilo kakvo ronjenje bez dozvole.

Bakreni natpis s nazivom broda, kao i još neki predmeti, čuvaju se i mogu se vidjeti u Pomorskom muzeju u Puli.

Posebna zahvala prijateljima s portala www.lokalpatrioti-rijeka.com koji su nam ustupili ove fantastične galerije fotografija.

Ukleta kuća

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se