Škrinjari

Ukleta kuća

3 kolovoza 2022.

Napisao Matija Čaić

Za razliku od ostalih ukletih kuca, ona u selu Škrinjari blizu Bjelovara u središnjoj Hrvatskoj izgleda potpuno obicno i nimalo ukleto. Izgradena je relativno nedavno, 1980. godine nimalo u nekakvom gotickom stilu vec kao uobicajena katnica kakvih ima na tisuce po Hrvatskoj. Smještena je pored ceste, iz njenog dvorišta se pruža lijepi pogled na okolinu. Fasada joj je bijele boje, ima prozore, vrata, dimnjak i sve ostalo što jedna obiteljska kuća mora imati, jedino što u njoj nitko nikad nije želio živjeti…

Prokletstvo

S teško zarađenim imetkom izgradio ju je neki gastarbajter za sebe i svoju djecu želeci se vratiti u domovinu, međutim nikada nisu uselili. Nova kuća je izgrađena na temeljima stare koja je tu također stajala desetljećima napuštena. Ubrzo ju je odlučio prodati i otada je kuća Škrinjari promijenila nekoliko vlasnika sve dok se priča nije proširila i više ju nitko nije htio kupiti. Sada već nekoliko desetljeća stoji sama i napuštena na zavoju skrivajući mračnu tajnu.

Napušteno groblje

Kada su uznemireni u svom vječnom počinku, mrtvi prelaze iz svijeta sjena u ovaj naš fizički i tjeraju žive sa svog područja sve dok ih ne prestanu uznemiravati. Kuća Škrinjari je izgrađena na napuštenom groblju i možda su baš njegovi probuđeni stanovnici izvor njezinog prokletstva.

Kuća oko sebe širi auru straha. Svakoga tko priđe počinje hvatati jeza, nemir i osjećaj hladnoće, a svuda oko kuće se širi neugodan i težak miris. Životinje su puno osjetljivije na anomalije u energetskim poljima pa izbjegavaju kuću ili se počnu čudno ponašati u njenoj blizini, ponekad samo stoje na mjestu i opčinjeno gledaju u jednu točku.

Na cesti ispred kuće su prometne nesreće učestalije nego u ostatku tog područja, a poseban začin cijeloj atmosferi daje crni križ iscrtan na fasadi ispod krova.

Svjedočanstva

Posebno neugodan miris se širi iz bunara u dvorištu. Priča ide da je u kuci nekoć živjela obitelj s malim djetetom koje je, igrajući se, upalo u bunar i utopilo se. Ne zna se zbog čega, možda mu tijelo nikada nije izvađeno, ili njegov duh nije nikada napustio mjesto smrti i još i dan danas se čuje njegov plač iz bunara.

Druga priča kaže da je na tom mjestu ubijena mlada žena čije je tijelo ugradeno u temelje kuće kako bi se prikrio zločin, i ona sad više ne smije napustiti to mjesto dok ne pronađe vječni mir, kuća srušena, a njezini posmrtni ostaci izvađeni i pokopani na posvećenom tlu.

Neki nepoznati avanturist ili istražitelj je čak uspio uhvatiti siluetu žene na svojoj kameri kad je pokušao preočiti u kući Škrinjari. Na njegovoj snimci se vidi kako se ta žena pretvara u siluetu djeteta.

Moguće je da se radi o istoj ženi koju su putnici iz auta vidjeli na mostu na cesti kako sklopljenih ruku gleda i zavija prema kući. Kad se okrenula prema njima vidjeli su da umjesto lica ima sjenu, a umjesto očiju rupe.

U samoj kući postoje stepenice koja vode u podrum. Na dnu stepenica se nalaze vrata koja su danas zabetonirana sprečavajući bilo koga da uđe i otkrije što se skriva iza. Moguće je da upravo ta zapečaćena prostorija skriva tajnu kuće Škrinjari.

Skupina policajaca je pokušala stati na kraj svim pričama i prespavati u kući kako bi istražili što se u stvari događa. Jedan je odmah odustao čim su ušli u dvorište. Ostali se ne sjećaju poslijednja dva sata prije izlaska sunca. Kao da im je neka mračna sila izbrisala sjećanje na ono što su vidjeli unutra.

Ujutro su ih mještani vidjeli kako besciljno i izbezumljeno tumaraju oko kuce, a nekoliko njih je moralo potražiti pomoc na psihijatriji u bjelovarskoj bolnici Vila Marija.

Iako je kući vec odavno isključena struja, u potkrovlju se vidi žarulja koja se njiše i svijetli.

Jedan hrabri novinar-istražitelj je uspio prenoćiti i snimiti nekoliko kadrova. Kad je razvio fotografije na njima su se pojavili bijeli krugovi, “orgovi”. To su bića svjetlosti nevidljiva golom oku već samo uređajima osjetljivim na svjetlost poput foto aparata. Svaki org je jedinstven po svojim bojama i šarama.

Slava hrabrima

Kakva god bila istina o kući Škrinjari, ona i dalje stoji napuštena na svom mjestu iznad ceste. I dalje je u vlasništvu čovjeka koji ju nikako ne može prodati pa ju je čak ponudio besplatno onome tko uspije prenoćiti u njoj.

Milka Trnina

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se