Brezovica

Oslobodilački odred

3 kolovoza 2022.

Napisao Matija Čaić

Šestoga travnja 1941. godine bombardiranjem Beograda započeo je napad sila Osovine na Jugoslaviju. Četiri dana kasnije formirana je fašistička marionetska država Nezavisna Država Hrvatska. 15. svibnja Jugoslavija i Hrvatska, koja je bila njezin dio, predale su se nacistima. 22. lipnja oformljen je Prvi partizanski odred u šumi Brezovica i oslobađanje je moglo započeti.

Šuma Brezovica

Odred je oformljen pod drvom brijesta i sastojao se od 79 boraca (38 ih je preživjelo rat) pod vodstvom člana Komunističke partije Vladimira Janjića Cape.

U početku se njihovo djelovanje svodilo na sabotaže protiv fašističke infrastrukture i pomaganje drugim članovima pokreta otpora u bijegu s okupiranog područja. Kasnije, kad je partizanska vojska ojačala, odred je rasformiran, a njegovi članovi su dodijeljeni drugim postrojbama gdje su sudjelovali u pravim borbenim djelovanjima.

Najistaknutiji članovi brezovičkog odreda su bili Nada Dimić i Janko Bobetko.

Nakon rata

Danas je Brezovica park šuma u kojoj se svake godine na dan osnivanja odreda odvija središnja svečanost proslave Dana ustanka protiv fašizma. 22. lipnja je državni praznik u Republici Hrvatskoj.

Veliki spomenik je podignut u čast tog događaja. Spomenik je u obliku stiliziranog brijestovog stabla pa mu je i ime „Debeli brijest“. Unutar spomenika se nalaze brončane šake sa ugraviranim imenima članova odreda. Pored njega je još jedan spomenik nazvan „Ustanak“ koji prikazuje borce kako pozivaju na borbu.

Monument in Brezovica forest in Croatia (Former Yugoslavia) where first liberation squad was formed in World War II in occupied Europe.
Spomenik Debeli brijest u parku šume Brezovica.
Izvor: Wikimedia Commons. Autor: Flammard

Nada Dimić

Nada Dimić je rođena 6. rujna 1923. godine u Divoselu. Već na fakultetu počinje pisati tekstove i voditi demonstracije protiv progona studenata ljevičara. Zbog društvenog angažmana završava u zatvoru i zabranjuje joj se školovanje u svim jugoslavenskim školama. Nakon izlaska iz zatvora 1940. godine priključuje se Komunističkoj partiji, a 1941. i brezovičkom odredu te se smatra prvom partizankom. Iste godine kad se priključila odredu, uhitile su je ustaše. Dok su je vodili u zatvor pokušala je samoubojstvo progutavši otrov. Otrov nije efikasno djelovao tako da je preživjela. Kasnije su je iz zatvora spasili komunisti.

Nakon toga je u tajnosti djelovala u Karlovcu pod lažnim imenom Ankica Vinek, gdje je koordinirala akcije spašavanja iz okupiranoga grada. Iako je otkrivena, odlučila je ostati u Karlovcu i nastaviti pomagati. Međutim, 3. prosinca 1941. godine ustaše su je ponovo uhitile. Dok se borila uspjela je jednog ustašu ubiti, a drugog raniti, prije nego joj se pištolj zaglavio.

Poslana je u koncentracijski logor Stara Gradiška gdje je bila mučena. Kad su ustaše uvidjeli da ne želi odati svoje suborce, ubili su je u zatvorskoj bolnici u veljači 1942. godine.

Imala je svega 18 godina.

Janko Bobetko

Janko Bobetko je rođen u selu Crnac 10. siječnja 1919. godine.

Studirao je veterinarsku medicinu, ali je izbačen sa fakulteta zbog svojih antifašističkih stavova. Ustaše su mu ubile oca i dva brata tako da se priključio prvom partizanskom odredu u Brezovici. Dok se borio u Dravogradu, Slovenija, teško je ranjen i od toga se nikad nije potpuno oporavio.

Nakon rata je diplomirao na vojnoj akademiji i postigao čin generala.

Za vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. godine zalagao se za neovisnost Hrvatske unutar Jugoslavije. Zbog toga je degradiran i izbačen iz Komunističke partije.

Nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost 1990. godine, odbio je položaj ministra obrane. 20. studenog 1992. godine postaje vrhovnim zapovjednikom Hrvatskih oružanih snaga koje vodi kroz rat za nezavisnost.

Umirovljen je 1995. godine.

1996. godine objavljuje knjigu „Sve moje bitke“.

Proslava godišnjica osnutka Prvog partizanskog odreda

Selo roda

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se