Zagreb

Hendrixov most – Zagreb

4 kolovoza 2022.

Napisao Matija Čaić

Kao i svaki drugi veliki urbani centar u svijetu i oko zagrebačke gradske kulture se prepleću mnoge legende. Najpoznatija je svakako ona o željezničkom mostu preko Save, poznatijem kao Hendrixov most.

Most

S obzirom da je putovanje željeznicom zaživilo nešto prije putovanja cestovnim vozilima, željeznički most preko Save je prvi most izgrađen na području Zagreba. Još 1862. godine je izgrađen prvi most na toj lokaciji dok je današnji željezni most izgrađen 1939. godine. U vrijeme završetka gradnje imao je najveći luk u Europi i sveukupnu dužinu od 300 metara.

Grafit

Negdje oko 1994. godine na mostu, koji je inače zelen, pojavio se crvenom bojom veliki natpis “HENDRIX”. Djelo nepoznatog autora je vrlo brzo prefarbano, samo da bi se nakon nekoliko dana natpis opet pojavio. I koliko god puta ga pokušali ukloniti, uporni obožavatelji gitarističkog virtuoza bi ga ponovo vratili. Sam natpis je bio dovoljno velik da se vidio i sa šetnice uz Savu i drugih mostova tako da je uskoro postao simbol urbane kulture Zagreba.

Nastanak

Mnogo godina nakon nastanka originalnog natpisa, autor je dao tajni interview u kojem je objasnio njegov nastanak.

Momci su imali rock band kojem su uzori bili, između ostalih, Deep Purple, Led Zeppelin i, dakako, Jimmy Hendrix. Kao i mnogo puta do tada išli su gledati vlakove kako prolaze preko mosta kad se netko iz ekipe sjetio da bi mogli nešto na mostu i napisati. Ideja je bila odmah prihvaćena pa su se ubrzo vratili sa kantom crvene boje i dvije spojene metle. Tako opremljeni su se popeli na most i napisali prezime svog idola.

Kad bi odgovorni za to natpis prefarbali, dečki iz benda bi ga ponovo nacrtali ili bi ih već netko u međuvremenu preduhitrio.

Novo ruho

S obzirom da željeznički most više nitko nije drugačije zvao nego “Hendrixov most”, a i manifestacije vezane uz most su se počele tako nazivati pa je organiziran i “Hendrixov polumaraton”, gradske vlasti nisu imale drugog izbora nego to prihvatiti. Tako je 2017. godine most dobio novo ruho.

croatia, travel, discover, tourism, bridge, hendrix, zagreb, river, sava, railway
Hendrixov most
Autor: Davor Denkovski

Na pedesetgodišnjicu izlaska Hendrixovog prvog albuma “Are you experienced”, svjetlosni dizajner Dean Skira je okitio most šarenim svjetlima i velikim, također svjetlećim, natpisom “Hendrix”. Kad se vlak približava most svjetla se gase odajući dojam da nestaje, ali kad lokomotiva dođe na most svjetla se pale sinkronizirano s brzinom vlaka obasjavajući most u svoj njegovoj raskoši.

Hendrixov most
Izvor: Youtube

Pozadinska slika: Wikimedia Commons

Kako je tvornica pamuka izgradila grad

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se