Papuk

Grobnica grofa Jankovića

5 siječnja 2022.

Napisao Matija Čaić

„Kad sam se uspeo ovim stijenama, duša mi se nije mogla zasititi pogleda na dolinu… Ovo mjesto sam izabrao za svoj vidikovac u nadolazeće vjekove.“ – grof Josip Janković

Plemić koji je cijenio mir i prirodu

Janković je bio kraljev komornik na bečkom dvoru, romantičar i ljubitelj prirode. Posljednjih 20 godina svog života je odlučio proživjeti na planini Papuk u Slavoniji blizu sela Jankovac. Kao što je i želio tamo je i umro 1861. godine u dobi od 81 godine.

Grobnica mu je izgrađena u pećini iznad jezera. Mada jednostavno uređena, grobnica zrači dostojanstvenošću. U sredini je sarkofag od crvenog mramora sa natpisom na mađarskom pisanim slavenskom ćirilicom: Josip pl. Janković od Pribrida i Vućina, podanik cara Leopolda. odlikovani kavalir i kraljevski komornik. Rodio se 15. siječnja 1780. godine preminuo 21.juna 1861. godine. Neka mu je vječna spomen.“

Dublje u pećini je mali oltar sa svijećnjakom.

Iletište Jankovac i sarkofag od crvenog mramora.

Svatko tko uđe u pećinu može osjetiti da je to posljednje počivalište dostojanstvenog čovjeka, ali i čovjeka koji je prije svega cijenio prirodu i mir koji ona donosi.

Blizu pećine, Janković je izgradio svoj dvorac u kojem je primao plemiće iz Beča. Također je izgradio dva jezera sa pastrvama i slap Skakavac najviši u Slavoniji.

Iznad Jankovićeve pećine nalazi se još jedna nazvana Maksimova pećina po razbojniku Maksimu Bojaniću koji ju je koristio kao sklonište.

Izvor: Hrvatska Turistička Zajednica.

Autor: prvi red Ivo Biočina, drugi red Bojan Haron Markičević

Kletva

Nekoliko godina nakon Jankovićeve smrti, razbojnici su oskvrnuli njegovo počivalište. Uništili su sarkofag u potrazi za dragocjenostima, ali umjesto blaga probudili su prokletstvo. Najprije je uništen originalni dvorac. Zatim su 1934. godine planinari iz Osijeka izgradili planinarski dom koji su Nijemci spalili do temelja na Novu godinu 1943. Treći planinarski dom je izgrađen 1951. On je izgorio na Novu godinu 1986. Sljedeći pokušaj je bio godinu poslije, ali je ta zgrada uništena 1991. godine. Sada tamo stoji moderan planinarski dom koji su izgradili planinari iz Osijeka i Našica. Dom ima deset soba i kompletnu restoransku ponudu.

Pozadinska slika preuzeta sa: www.mapio.net

Tragična cesta

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se