Turopolje

Drvene crkve Turopolja

27 kolovoza 2021.

Napisao Matija Čaić

Turopolje

Turopolje je područje u središnjoj Hrvatskoj u neposrednoj blizini Zagreba. Najveći grad u tom području je Velika Gorica. Rijeke Kupa i Sava sa svojim pritokama su na ovoj ravnici nanosile taloge stvarajući mnoge rukavce, močvare i jezerca. Ime je dobila po izumrlom govedu tur (lat. Bos Primigenius) koje je živjelo na ovom području, a predak je svih današnjih europskih vrsta.

Osim po govedu, Turopolje je poznato po svojim drvenim crkvama koje predstavljaju vrhunac narodne barokne arhitekture. Iako jednostavne vanjskim izgledom, turopoljske crkve skrivaju nevjerojatno raskošnu i kićenu unutrašnjost, pravo remek djelo lokalnih majstora i umjetnika.

Do danas ih je sačuvano svega trinaest.

Kapela Sv. Barbare

Ovo je najveća i najljepša od svih drvenih crkava Turopolja. Nalazi se u Velikoj mlaci, a izgrađena je 1642. godine. Obnovljena je krajem 19. stoljeća, vjerojatno kada i crkva Ranjenog Isusa, a konačan oblik dobiva 1912. godine. U njoj se nalazi veoma rijedak prikaz bradate svetice na križu.

Kapela Ranjenog Isusa

Ova kapela se nalazi u Pleškom polju u blizini najprometnije hrvatske zračne luke. Dala ju je izgraditi i opremiti plemkinja Rozalija Plepelić 1758. godine. U Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici se nalazi isprava iz 1767. godine u kojoj se opisuje kako su lokalni stanovnici dobrovoljnim prilozima održavali crkvu. Od 1896. godine ima današnji izgled, a točno sto godina kasnije je ponovo obnovljena.

U unutrašnjosti se nalazi prikaz križnog puta lokalnog umjetnika Mate Mihinice

Crkva Sv. Marka Evanđelista

Ovo je jedna od najmlađih drvenih crkava Turopolja. Izgrađena je 1832. godine, a nalazi se na području Jakuševca.

Utrka magaraca

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se