Tribunj

Utrka magaraca

3 kolovoza 2022.

Napisao Matija Čaić

Neprocjenjiva životinja

Magarac je simbol Dalmacije. Ta tvrdoglava, ali vrijedna životinja je stoljećima posrtala pod teretom po kamenjarima primorskog dijela Hrvatske, pomažući ljudima u transportu, izvlačenju teških tereta pa čak i oranju. Prije izuma vozila i teških strojeva, život ljudi na tom negostoljubivom području je bio nezamisliv bez tovara, a magareće mlijeko je nadaleko poznato kao nevjerojatno ljekovita, rijetka i skupa namirnica. Pravi dalmatinski tovar je sive boje, bijele njuške i trbuha, dugih ušiju, tankih ali čvrstih nogu i veoma zeznutog karaktera. Naime, ako magarac odluči da mu se više ne da raditi, ne postoji lijepi način da ga se natjera da krene tako da je jedino sredstvo uvjeravanja bila dobra batina.

Tribunj

Tribunj je mjesto u Dalmaciji u blizini Šibenika i Nacionalnog parka Kornati. Prvo naselje na tom području je izgrađeno na brdu Sv. Mikula gdje se nalazila srednjevjekovna utvrda Jurjevgrad. Današnji Tribunj je izgrađen na otočiću koji je kamenim mostom povezan s kopnom. Ime je mjesto dobilo po Trebunju, staroslavenskom bogu jesenskog sunca.

croatia, travel, tourism, discover, tribunj, dalmatia, adriatic, donkey, race
Tribunj

Utrka

U čast tom nezamjenjivom prijatelju i nacionalnom blagu, svake godine prve nedjelje u kolovozu se u Tribunju održava utrka na magarećim leđima. Poslovična magareća tvrdoglavost daje posebnu draž cijeloj manifestaciji. Ponekad natjecatelji ostanu čvrsto stajati na startu bez ikakve nade da će se pokrenuti, ili čak mogu krenuti u potpuno nepredvidljivom smjeru. S druge strane, dešava se i da magare spopadne iznenadna inspiracija pa poput metka pojuri stazom i pomete konkurenciju.

A što se staze tiče, njezin početak i kraj su mjesnom trgu u Tribunju, zatim vodi preko starog kamenog mosta i cestom oko poluotoka.

Prije svake utrke se održava mimohod natjecatelja koji su svi obučeni u narodne nošnje tog kraja kao što pravila nalažu. Također, pravo natjecanja imaju samo Tribunjci kojima je najmanje jedan roditelj iz tog kraja.

Format

Ukupno se natječe 12 jahača i magaraca. Utrka se održava u tri kruga. Prvo se održavaju tri kvalifikacijske utrke sa po četiri natjecatelja. Dvojica najbrža iz svake skupine idu izravno u finale. Zatim se održava dodatna utrka za gubitnike iz koje još jedan najbrži dolazi u finale čime se popuni broj od devet natjecatelja. Vrhunac dana je finalna utrka gdje se i dobija najbrži magarac u Tribunju.

Prošlost i budućnost

Na inicijativu nekoliko studenata prva Tribunjska utrka magaraca je održana 1952. godine. Ubrzo je tradicija zaživjela pa se od 1957. godine održava redovito. Na pedesetu obljetnicu uvedena je i ženska kao i međuopćinska utrka čime je spektakl usavršen.

Rat bogova

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se