Klek

Bitka bogova

4 svibnja 2023.

Napisao Matija Čaić

Nekoć davno dok su bogovi još uvijek vladali Zemljom i prije nego su ih ljudi otjerali gore u nebesa i dolje u devet krugova pakla, živio je bog drugačiji od svih ostalih. Njegovo ime je bilo Klek.

Zabranjena ljubav

Klek je bio slavenski bog šuma. Zbog svoje zavodljive prirode teško se zaljubljivao, ali jednog dana se dogodilo upravo to. Na njegovu nesreću zaljubio se u Mokoš, ženu vrhovnog boga Peruna.

Mokoš i Klek su pokušali sakriti svoju ljubav, ali Perunu u njegovom kraljevstvu ništa ne ostaje zadugo skriveno.

Presuda i kazna

Kad je Perun saznao za Klekovu izdaju pošao ga je naći. Osjetivši da je otkriven, Klek je pokušao pobjeći, ali nije bio dorastao vrhovnom bogu. Perun ga je proganjao preko brda i dolina te ga konačno dostigao oko grada Ogulina i pogodio munjom u nogu.

Klek je bespomoćno pao na leđa očekujući svoju sudbinu. Perun mu je prišao i pretvorio ga u kamen nadajući se da će se tako zauvijek riješiti suparnika. Jedino je krv potekla iz Klekove noge ostala tekuća i danas se može vidjeti kao potočić.

Okamenjen i ležeći na leđima, Klekov pogled je zauvijek usmjeren prema nebesima i jedinoj ženi koju je ikad volio.

Takav je postanak planine Klek, kolijevke hrvatskog planinarstva.

Čarobna priroda

Kad bog umre, čarobna priroda prelazi iz njegova tijela u okoliš privlačeći druga čarobna i tajanstvena bića, posebice vještice koje plešu na vrhu Kleka svake olujne noći.

Te vještice nisu one strašne i opasne. Ako imate sreće možete ih vidjeti blizu planinarskog doma ili barem mjesto gdje su parkirale svoje metle.

Gdje i zašto

Klek je smješten blizu grada Ogulina u središnjoj Hrvatskoj. Kada ga gledate iz daljine vidi se lik gorostasa kako leži na leđima blago uzdignutih koljena. To je pitoma planina na čiji se vrh nije teško popeti. Svake prve nedjelje u godini planinari iz cijele Hrvatske se okupljaju na vrhu gdje jedu, piju i prepričavaju dogodovštine sa svojih putovanja.

Dobrodošli ste priključiti nam se.

Pogled na Klek iz zraka.

Pozadinska slika: www.tasteofadriatic.com

Pješčani otok

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se