Velebit

Premužićeva staza

4 svibnja 2023.

Napisao Matija Čaić

Mudar čovjek je rekao da hrvatsku domovnicu ne može dobiti onaj tko nije prošao Premužićevom stazom. Stvarno je šteta ne iskusiti taj osjećaj ljepote i slobode koji pruža šetnja najljepšim planinskim predjelima u Hrvatskoj.

Kratka povijest staze

Premužićeva staza je gotovo sigurno najljepši pješački izlet u Hrvatskoj.

Zamislio ju je inženjer šumarstva Ante Premužić. Gradila se 4 godine, a dovršena je 1933. godine. Kako bi se uklopila u zaštićeni okoliš, staza je izgrađena tradicionalnom tehnikom suhozida sa minimalnim zadiranjem u prirodni poredak.

Premužić ju je zamislio kao stazu dostupnu svima stoga je građena bez velikih nagiba koji bi iziskivali ozbiljniju kondiciju, a dovoljne je širine da do sada nije bilo nikakvih nesreća zbog pada. Naravno, tko želi vidjeti ljepote koje se nalaze pored staze poput vrha Gromovača, morati će se malo oznojiti.

Dugačka je 57 kilometara i trasirana je tako da prolazi najljepšim dijelovima Velebita.

Zašto je najljepša

Staza prolazi Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit i Parkom prirode Velebit. Početak joj je ispod vrha Zavižan gdje se nalazi istoimeni planinarski dom i jedan od najljepših pogleda s jedne strane na jadranske otoke, a s druge na pitoresknu dolinu sa kapelicom, kravama i konjima.

Odmah na početku je i botanički vrt sa endemskim i drugim biljkama ovog područja.

Najprije prolazi kroz šumu, a nakon što se digne na višu nadmorsku visinu pretvara se u pravu planinarsku stazu gdje vam je s jedne strane okomita stijena, a s druge provalija. Negdje u tom početnom dijelu se nalaze strogo zaštićeni Hajdučki i Rožanski kukovi, impresivne stjenovite formacije.

Prvo sklonište nakon Zavižana je Rossijeva koliba gdje planinari mogu odmoriti i pripremiti nešto za jelo.

Iza Rossijeve kolibe staza prolazi planinskim livadama i pašnjacima sve do prijevoja Veliki Alan i lijepo uređenog planinarskog doma.

Iza Alana staza se nastavlja kroz park prirode sve do Baških Oštarija.

Usamljena stijena

Komentari
2

admin

Thank you :)

GlobeIn

Great content! Keep up the good work!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se