Jasenovac

Koncentracijski logor

3 svibnja 2023.

Napisao Matija Čaić

U okupiranoj Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, nacisti su uspostavili kvislinški režim pod vodstvom Ante Pavelića. Režim je provodio nacističku politiku istrebljenja manjina, pretežito Srba, Židova i Roma, ali i hrvatskih neistomišljenika. U tu svrhu je podignut koncentracijski logor Jasenovac.

Jasenovac

Koncentracijski logor je izgrađen 1941. godine i zapravo je bio kompleks od nekoliko logora. Nakon što je u potpunosti dovršen, spadao je u 10 najvećih logora u okupiranoj Europi.

Jasenovac je jedini koncentracijski kamp izvan Njemačke kojim je režim smio samostalno upravljati bez uplitanja nacista.

Broj žrtava ovog logara ovisi o izvorima. Subjektivni izvori govore o 20 000 pa do 900 000 poginulih dok nepristrana istraživanja navode nešto manje od 100 000.

22. 4. 1945. partizani su se opasno počeli približavati oslobođenju Jasenovca. Bojeći se da će ih nacisti pobiti prije nego se povuku, logoraši su organizirali proboj. Od 600 njih koji su pokušali pobjeći, samo ih je stotinjak uspjelo.

Jasenovac nakon Drugog svjetskog rata

Komunistička vlast uspostavljena nakon rata je nastavila koristiti dijelove logora za vlastite političke protivnike. Malo po malo, dijelovi logora su rastavljani da bi 1951. napokon prestao sa djelovanjem.

1960. u Jasenovcu je podignut monumentalni spomenik u obliku cvijeta, ali ne kao spomen na nevine žrtve već kao sjećanje na partizanski ustanak. 1963. je napokon dodan i memorijalni centar sa muzejem u kojem se čuvaju stvari pronađene u logoru nakon oslobođenja.

Osječka konkatedrala

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se