Osijek

Crveni Fićo

1 ožujka 2022.

Napisao Matija Čaić

Prkos

Sredinom 1991. godine Domovinski rat je već bio neizbježan, a Hrvatska je počela stvarati vlastitu vojsku za obranu. Neprijateljska vojska je po svuda demonstrirala silu. U Osijeku su 27. lipnja neprijateljski tenkovi izašli iz vojarne i krenuli u patrolu po gradu. Branitelj Branko Breškić ih je odlučio zaustaviti. Pretekao je kolonu tenkova i pred prvi T-55 je parkirao svoju crvenu Zastavu 750, poznatiju kao Fićo.

Tenk je vozio Josip Ilić, Hrvat koji se slučajno našao u neprijateljskoj vojsci služeći obavezni vojni rok. Ilić je htio zaustaviti tenk kad je vidio auto ispred sebe, ali mu je zapovjednik uperio pištolj u leđa i naredio da vozi dalje. Tenk je bez većih problema smrskao vozilo i nastavio, ali je taj prizor još više pojačao prkos hrvatskog naroda i pojačao njegovu želju za slobodom.

20 godina poslije, skupina neimenovanih autora je na tom istom mjestu postavila umjetničku instalaciju kao spomen na taj događaj. Instalacija prikazuje identičan auto kako gazi neprijateljski tenk na taj način pokazujući da i malobrojni i slabije naoružani mogu savladatati većeg protivnika ako se bore za ispravan cilj.

Prvi hrvatski nobelovac

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se