Željava

Aerodrom pod planinom

4 svibnja 2023.

Napisao Matija Čaić

Ako želite nešto sakriti i zaštititi, najbolje je to ukopati u planinu. Naravno, ako imate dovoljno novaca za to.

Željava

Na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, duboko pod planinom Plješivicom, Jugoslavenska Narodna Armija je izgradila avionsku bazu jednu od najvećih u Europi. Kodnog imena O-505, Željava je završena 1968. nakon 20 godina gradnje i uloženih 6 milijardi dolara.

Suprotno današnjem izgledu, kad je izgrađena, baza je bila impresivno zdanje. Mogla je podnijeti pogodak atomske bombe koja je sravnila Nagasaki. Imala je četiri ulaza, svaki zaštićen čeličnim vratima teškim 100 tona. U 3,5 kilometara tunela i prostorija, mogla je primiti 58 aviona i 1000 ljudi. Vojnici koji su bili smješteni u njoj imali su sve što im je potrebno da prežive 30 dana. Vlastita dizel elektrana sa dva pomoćna generatora je pružala električnu energiju potrebnu za rad strojeva u bazi, a opskrbljivala se iz skladišta na brdu putem 10 kilometara dugog cjevovoda.

Električni tegljači su razmještali avione po bazi. Tu su još bile spavaonice, bolnica, skladišta za avionsko gorivo i municiju, video nadzor, 13 evakuacijskih izlaza na površinu, a sve to zaštićeno sa 56 oklopnih vrata.

Na površini se nalazila vezistička postaja, 5 avionskih pista i veliki broj dobro kamufliranih antena za komunikaciju i rano upozoravanje.

Nažalost, tijekom Domovinskog rata baza je minirana, a što nije Jugoslavenska vojska uništila dovršili su pljačkaši.

Mali Dubrovnik

Komentari
0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Javi se