loading . . .
loading . . .

Utvrda

Otkrijte
Turci

Bila su to mračna vremena. Turska osvajanja su dosegnula svoj vrhunac pod vodstvom Sulejmana Veličanstvenog. Europa je bila u neprestanom strahu od prodora nemilosrdnih hordi koje su upadale u sela i gradove tražeći danak u krvi. Veći dio Balkana je bio okupiran i opljačkan. Hrvatski general Nikola Šubić Zrinski je poginuo sa većinom posade mađarskoga grada Sigeta, a bedemi Beča su već okusili udarce turskih topova.

Otomansko carstvo je bilo golemo i bogato, a plima s Bospora je i dalje djelovala nezaustavljivo. Pa ipak, porazi kod Beča i Siska, veliki gubici kod Sigeta i smrt samog Sulejmana malo su usporili njeno nadiranje. Austrijska vojska je bila moderna i disciplinirana, a linije opskrbe Turaka su bile malo prerazvučene.

karlovac zvijezda

Karlovac iz zraka. Od sredine slike malo gore i desno vidi se zvjezdasti oblik utvrde. Desno od Zvijezde je ušće Korane u Kupu, a uz donji rub slike se vidi ušće Mrežnice u Koranu. Izvor: www.kaportal.rtl.hr

U takvoj konstelaciji stvari, austrijski i njemački plemići su odlučili jednim odlučnim potezom zauvijek zaustaviti otomansku invaziju. Taj potez je povučen u ožujku 1578. godine u austrijskom gradu Bruck na Muri gdje je donešena odluka da negdje u Hrvatskoj treba izgraditi modernu utvrdu o čije će se zidove plima s Bospora razbiti.

Savršeni grad

Već u prosincu iste godine odlučeno je da će se grad – tvrđava graditi na sutoku Kupe i Korane. Planiranje i prikupljanje sredstava je potrajalo nešto više od pola godine i napokon je 13. srpnja 1579. godine tisuću radnika s pripadajućim vojnicima koji će ih braniti te pripadajućim građevnim povjerenstvom i glavnim graditeljem Matijom Gambonom, stiglo na močvarno tlo između dviju rijeka.

Panorama starog dijela Karlovca. Izvor: www.kaportal.rtl.hr

Austrijski nadvojvoda Karlo II Habsburški, vladar ovog područja, nadjenuo je ime gradu po sebi, Karlov grad, na njemačkom Carlstadt ili po hrvatski, Karlovac.

Grad je zamišljen da bude izgrađen po svim najmodernijim obrambenim standardima onog doba. Tlocrt mu je bio u obliku šestokrake zvijezde sa ulicama koje se sijeku pod pravim kutom kako bi se što efikasnije dopremalo oružje i municija do bedema. U samom centru zvijezde nalazi se središnji trg. Takav zvjezdasti oblik imaju još samo dva grada u Europi, Palmanova u Italiji i Novy Zamky u Slovačkoj.

To je bilo vrijeme renesanse koja se smatra jednim od najplodnijih razdoblja ljudske povijesti kada nakon mračnog srednjeg vijeka ponovo znanost, umjetnost i napredak čovjeka dolaze u prvi plan, a ovi gradovi se smatraju savršenim renesansnim gradovima.

Nepobjediv

Godinu prije početka izgradnje Karlovca, Turci su napali stariji dvorac Dubovac na rijeci Kupi koji se nalazio na brdu u neposrednoj blizini mjesta gdje će za godinu dana početi građevinski poduhvat, a čija izgradnja datira još iz četrnaestog stoljeća. Već prije su Turci opsjedali Dubovac, a te 1578. godine na sam Veliki petak su zapalili okolno naselje.

Međutim ovoga puta su se namjerili ni na koga drugoga nego na samog zapovjednika Vojne krajine, 77 godina iskusnog Ivana Ferenberga veoma raspoloženog da im se osveti za palež. Ferenberg je hametice porazio Turke i kao trofej donio 900 turskih glava. Povjesničar Radoslav Lopašić navodi u svojoj knjizi „Karlovac – poviest i mjestopis grada i okolice“ da je tih 900 glava ugrađeno u temelje Karlovca kako bi utvrdu učinili posebno jakom i neuništivom.

karlovac dubovac

Dvorac Dubovac, Nacionalno svetište Sv. Josipa zaštitnika Republike Hrvatske i župna crkva Majke Božje Snježne. Izvor: www.kafotka.net

Zbog svoje odlučnosti i vještine, Ferenberg je postavljen za prvog zapovjednika Karlovca.

Nakon što su postavljeni temelji (i glave), tijekom kolovoza i rujna 1579. godine utvrda počinje poprimati oblik zvijezde da bi u studenom bili gotovi svi zemljani radovi. Iz Ljubljane je stiglo i prvo naoružanje, 89 teških pušaka te 200 velikih i 300 malih bedemskih pušaka, a unutar zidina je počela izgradnja zgrada za stanovnike i posadu. Veliki dio stanovnika Dubovca se u tim trenucima počeo doseljavati u puno sigurniji Karlovac.

Sve slike su preuzete sa www.kafotka.net. Posjetite za još više prelijepih fotografija.

Moderna utvrda je imala opkop dubok 6 metara sa kamenim zidovima koji se punio po potrebi vodom iz rijeke Korane ili Kupe. Iznad opkopa uzdizali su se zemljani bedemi. Inženjeri su do tada već bili ustvrdili da zemlja puno bolje amortizira i odolijeva topovskoj paljbi po kojoj su Turci bili poznati.

 

Na svakom od 6 krakova zvijezde se nalazio bastion s topovima. Svaki bastion je pokrivao područje ispred onog susjednog, a međusobno su bili savršeno povezani cestama kako bi se što efikasnije razmještalo oružje i vojska zavisno od smjera iz kojeg neprijatelj napada.

Na tako posloženu obranu Turci su prvi puta jurišali 1592. godine i, naravno, bili poraženi. Kao i sljedećih osam puta. Posljednji puta su pokušali 1672. nakon ;ega su napokon naučili lekciju i ostavili nepobjedivu utvrdu na miru.

karlovac kazalište

Kazalište Zorin dom. Zora je prvo žensko pjevačko društvo u Hrvatskoj. Izvor: Wikimedia Commons, Suradnik13

U novijoj povijesti još su jednom karlovačke rijeke odigrale ulogu zaštitnica svoga grada, ali to je materijal za drugu priču.

 

Panorama glavnoga gradskog trga s crkvom Svetog Trojstva, kužnim pilom ispred nje i zdencem na sredini.

Slijeva nadesno: crkva Svete Trojice, kužni pil, zdenac, gradski muzej (najstarija očuvana zgrada u Karlovcu), pravoslavna crkva Svetog Nikole.

Grad parkova

Karlovac je jedan od rijetkih gradova čiji se datum rođenja točno zna. Danas je to moderan, industrijski grad koji sve više iskorištava svoj turistički potencijal. Nazivaju ga još i gradom parkova zbog obilja zelenila koje ga krasi.

karlovac park

Šanac pretvoren u park. Izvor: Wikimedia Commons, 11raccoon1

Pogled na utvrdu Karlovac s druge strane šanca i jedini donekle očuvani zemljani bastion s kamenim podzidom.

KARLOVAC REVISITED III

FESTUNG CARLSTADT IN STERNFORM / KARLOVAC STAR FORT / 3D VISUALISATION based on original austrian blueprintsTuristička zajednica grada Karlovca Turistička Zajednica Karlovačke Županije Turistička zajednica Karlovačke županije Iz Karlovca si ako KA-MATRIX KA Info Zorin Dom Karlovac Karlovac grad na četiri rijeke-Karlovac town on four rivers Grad Karlovac Karlovačke tragedije Glazbena škola Karlovac Karlovačka Građanska Garda Gradski muzej Karlovac KAbina Karlovac Karlovački tjednik Protestantska reformirana crkva Karlovac Humans of Karlovac Stari grad Dubovac….Karlovac Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka Aikido Klub Karlovac Knjižnica Za Mlade Karlovac Konjički klub "Četiri Rijeke" , Karlovac ULAK Karlovac Riječno kino uz Karlovačko Kinoklub Karlovac VIKEND S KARLOM Karlovac kakvog želim Discover Karlovac STRELIČARSKI KLUB DUBOVAC, KARLOVAC SkyStudio KAportal

Gepostet von Neven Cetinjanin am Freitag, 13. Februar 2015

Ovo je najpreciznija 3D reprezentacija karlovačke utvrde bazirana na originalnim austrijskim nacrtima. Zahvaljujemo se autoru i sugrađaninu Nevenu Cetinjaninu. Posjetite njegove stranice:  https://www.facebook.com/Nevenius/?timeline_context_item_type=intro_card_work&timeline_context_item_source=1137278920 i https://www.facebook.com/NeveniusvonDubowatz

 

Pozadinska slika: Wikimedia Commons, Bearcro

Budite prvi koji će otkriti neistraženu Hrvatsku

Upišite se na našu listu i prvi pročitajte nove priče.

Copyright 2019 Croatia Undiscovered